top of page

Windesheim alumni

xoe.jpg

Xoë Sorée

‘XOXO Dance Company’

Website

Xoë won in 2017 de prijs voor beste studentondernemer van Windesheim, een award die jaarlijks uitgegeven wordt om ondernemerschap onder de Windesheimstudenten aan te moedigen en in het zonnetje te zetten. We zochten Xoë in 2020 op om te horen hoe het met haar gaat. Hieronder lees je haar verhaal!

Wat is je verhaal, hoe kwam je op het idee om dit bedrijf te gaan starten?

Ik ben een dansschool in Zwolle begonnen in 2016, toen studeerde ik al Rechten bij Windesheim. Eigenlijk ben ik er min of meer ingerold, ik danste zelf veel maar vond geen uitdaging meer in Zwolle. Ik ben toen wekelijks naar Amsterdam afgereisd en heb hier in urban dans- & theaterproducties meegedanst. In mijn derde jaar aan de opleiding HBO-rechten begon ik met ondernemen. Ik ben toen klein begonnen met het oprichten van een eigen dansteam, omdat ik graag een uitdaging wilde aanbieden binnen Zwolle op het gebied van URBAN dans. 

Ik vind het belangrijk dat er veel tijd in outfits, choreografie en performance skills - ook wel training op de uitstraling -  gestoken wordt. Dit zodat de dansers echt een show kunnen neerzetten waar publiek en juryleden plezier aan hebben. Omdat we vernieuwend waren vielen we al snel in de prijzen. 

Hoe goed was het ondernemen te combineren met je studie? Hoe heb je dit vorm gegeven?

Mijn studie ging goed maar toch merkte ik dat niet alle docenten begrip hadden voor studenten met een eigen onderneming. Ik zou willen dat opleidingen meer aanmoedigen dat er naast de studie ook ondernomen kan worden. Je moet het in de toekomst immers ook zelf gaan maken. Gelukkig sloot mijn uitgekozen minor aan: Event Management. Door mijn juridische achtergrond heb ik veel juridisch en tevens zakelijke procedures zelf kunnen verrichten. Met behulp van deze minor kreeg ik vervolgens nog meer tijd om aan mijn creatieve kant van de onderneming te werken. Te denken valt aan het organiseren van dansevenementen. 

Welke nieuwe ontwikkelingen zie je voor je bedrijf op korte termijn?

Afgelopen jaren was ik veel bezig met specifieke doelgroepen zoals jongeren die op hoog niveau willen dansen. Zo zijn we nu meermaals Nederlands Kampioen geworden en hebben we Europese en wereldtitels op onze naam. Nu heb ik meerdere doelgroepen en eigenlijk twee takken binnen de dansschool; wedstrijdniveau gericht op talentontwikkeling en recreatie gericht op plezier. Het leuke hieraan is dat je recreatieve dansers ook hun talent ziet ontdekken. Sommige stromen vervolgens door op hoger niveau binnen de dansschool. Zo is er altijd een uitdaging, iets waar onze dansschool voor staat. Daarnaast wil ik het mogelijk maken om aan dans te participeren voor iedereen. Mijn doel is om de komende jaren Zwolle meer op de kaart zetten als tegenhanger voor de grote steden van Nederland.

Hoe heeft ondernemen een ander mens van je gemaakt?

Ik ben zelfverzekerder geworden in het ondernemen. Heb veel geleerd, je moet het zelf gaan doen. Het onderwijs is nog steeds redelijk ouderwets en bereidt je te weinig voor op het leven na een studie. Je moet ergens voor staan en ergens in geloven. Het zou goed zijn als jongeren leren welke kwaliteiten ze hebben en in omgevingen gebracht worden waar ze daadkrachtig kunnen zijn. Dat is iets wat mij gelukt is door hard te werken aan mijn dromen en in mezelf te geloven.

bottom of page